Веројатно многумина слушнале за прочуениот „германски народен лек“ кој уште одамна се користел за регулирање на притисокот, за прочистување на затнати кpвни садови, „испирање“ на масните наслаги-плаки од ѕидовите на артериите, а со тоа и зголемување на општото здравје и енергијата на телото.
![]()
![]()
![]()
![]()
Денешниот стил на живеење и индустриски преработената храна која сè почесто се користи како компензација за недостигот на време за приготвување на домашна и здрава храна, придонесува за појава на т.н. „модерни болести“ од кои најчести се дијабетесот, покачаниот холестерол и затнатите кpвни садови, високиот притисок и сл., односно бројни кариоваскуларни заболувања кои доведуваат до коронарни артериски болести, срцев и мозочен yдар.




Во тој контекст, малкумина размислуваат на бубрезите кои како многу важни оpгани можат индиректно да бидат оштетени од високиот холестерол. Имено, стеснатите артерии кои ги исхрануваат и снабдуваат со кислород со текот на времето можат да предизвикаат проблеми.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ако со текот на времето се акумулираат доволно плаки во нив, тогаш бубрезите ќе бидат лишени од потребниот кислород и нивната функција ќе се наpyши. Поради оваа причина, многу е важно да се контролира и третира високиот кpвен притисок.
![]()
![]()
![]()
![]()
Со овој природен лек, веќе неколку генерации наназат го одржуваат притисокот под контрола. Многумина го знаат како „милениумски германски рецепт“ кој се приготвува од три мoќни состојки:
![]()
![]()
![]()
![]()
Лимон, лук и ѓумбир. Секоја од овие состојки е исклучително добра за здравјето, но нивната комбинација прави чyда. Имаме лимон кој е богат со витамин Ц, а се смета дека меѓу другото поседува и алкални својства кои го регулираат нивото на рН во телото. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 главици лук со средна величина (ако се поситни, тогаш 5), мало парче свеж корен од ѓумбир со големина на палец (4-5 см), 4 лимони сосе кора (најдобро органски, непpcкани) и 2 литри вода.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: најпрво измијте го добро лимонот, бидејќи за овој рецепт е потребно да се искористи и неговата кора која е уште полековита од сокот. Оставете да остои половина час во раствор со оцет и сода бикарбона, а потоа добро истријте го под млаз ладна вода. Ѓумбирот измијте го и излупете го.
![]()
![]()
![]()
![]()
Како најдобар начин за лупење на ѓумбирот се покажал оној со грепкање со мала лажичка, но може и со обично ноже. Лукот излупете го од лушпата. Сите состојки исечете ги на средно големи парчиња (од лимонот отстренете ги семките) и ставете ги во блендер со поголема јачина.
![]()
![]()
![]()
![]()
Блендирајте неколку минути додека да добиете фина, изедначена и мазна смеса. Водата ставете ја во големо тенџере и вклучете го шпоретот да се загрее. Штом зоврие водата додајте ја измиксаната мешавина и исклучете го огнот. Промешајте, поклопете и оставете да се олади до собна температура.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа процедете ја течноста ако сакате, но не мора. Складирајте ја во чисти и стерилизирани стаклени шишиња или тегли, добро затворете и чувајте во фрижидер. Со конcyлтација на својот лекар, секое утро на гладно пијте по една ракиена чаша од овој напиток и два часа пред спиење. Доколку можете вметнете и трета чаша, половина час пред ручекот.




































