Ако ви останал вчерашен леб кој не знаете како да го искористите, тогаш мора да го испробате овој рецепт и да направите брзи и многу вкусни топли пица сендвичи кои се потпекуваат во рерна.
![]()
![]()
![]()
![]()
Откако го знам овој рецепт честопати им го приготвувам на моите деца, без разлика дали имам вчерашен или денешен леб. Многу е практично, не губам време на месење тесто, а на овој начин можам да ги искористам и состојките кои ми се преостанати во фрижидерот. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 6 парчиња леб, 100 мл млеко, 1 супена лажица масло за готвење или растопен путер, 6 мали лажички кечап или доматен сос, 100 г кашкавал, 100 г шунка или чајна колбасица (сувомеснато по избор), малку печурки по желба, оригано или босилек
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Големиот плех од рерна обложете го со хартија за печење. Парчињата леб распоредете ги во плехот, а доколку сакате да добиете цело парче пица со величина на плехот, тогаш употребете поголема количина леб и пополнете ги сите празнини.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа измешајте го млекото со маслото, па секое лепче натопете со по малку од течноста. Во случај да правите пица од леб во целиот плех, тогаш скршете неколку јајца и помешајте ги со млеко и малку масло, па прелијте го преку цела површина за да ги „поврзе“ парчињата. За пица сендвичите доволно е само малку да се натопат со млеко (по 3 лажички).

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа врз парчињата леб премачкјате кечап или доматен сос, па наредете тенко исечано сувомеснато (шунка, врат, кулен, чајна…) или што и да сакате, може и сечкан зеленчук за вегетаринска опција.





Потоа одозгора нарендајте кашкавал и тенко сечкани печурки (оние што не ги сакаат нека ги изостават). зачинете со суво оригано или босилек (свежи листови од босилек се ставаат кога лепчињата ќе бидат испечени).

![]()
![]()
![]()
![]()
Вака приготвените пица-лепчиња ставете да се печат во претходно добро загреана рерна на 200 степени околу 15 минути, или додека да се растопи кашкавалот и малку да се потпече. Послужете ги топли. Деталите од целата постапка погледнете ги ОВДЕ.































