Заврши летото и уште малку па ќе започне сезоната на славите. Ако сакате да се докажете како врвна домаќинка, време е отсега полека да започнете со осмислување на специјалетите со кои ќе ја збогатите вашата трпеза.
Ситните колачи се задолжителни речиси на секоја свечена трпеза, а овие мини сникерс колаченца на сите ќе им станат омилени. Имаат крцкава тенка коричка од плазма и кикирики, полни се со карамел и прелиени со чоколадо.

![]()
![]()
![]()
![]()
Овие вкусни ситни колачо ќе ја украсат секоја свечена трпеза, а можат да се јадат и секој ден. Не мора да станува збор за слава или друга свечена пригода, едноставно доколку сакате себеси да си го разубавите денот и да се засладите со нешто убаво, направете ги овие брзински вкусни колачи. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 250 г печени кикирики, 200 г плазма кекси, 2 супени лажици какао во прав, 1 супена лажица путер, 250 г темно чоколадо, 30 г млечно чоколадо за декорација и фил од карамел кој може да биде купечки или сами да си го направите, а може да користите и карамелен пудинг.
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Кикириките испечете ги во рерна колку да пуштат мирис, оладете ги и сомелете ги. Измешајте ги со мелената плазма (или бисквити по ваш избор) и просеано какао во прав. Добро измешајте па додајте омекнат путер на собна температура.

![]()
![]()
![]()
![]()

Соединете го путерот, па додајте 200 г чоколадо претходно растопено на пареа. Скинете долгнавесто парче проѕирна фолија или кеса, па ставете неколку лажици од добиената смеса која е малку ронлива, но сепак може да се соединува под прсти.

![]()
![]()
![]()
![]()

Обликувајте тенка кора со помош на рацете во вид на правоаголник. Преку средината ставете малку карамел или карамел пудинг (се набавува од големите супермаркети, а упатството за приготвување како и кај секој пудинг го пишува на амбалажата).






Потоа соединете ги краевите кон средината и малку валајте го ролатот да добиете еден вид тенка саламичка-валјак. Постапката повторете ја и на истиот начин пригответе 3 или 4 валјаци, добро затворени со фолијата на краевите.

![]()
![]()
![]()
![]()

Валјаците ставете ги во фрижидер да се стегнат добро, најмалку еден час. Потоа отстранете ја фолијата и ролатчињата ставете ги во плех обложен со хартија за печење. Прелијте ги со 50 г растопено црно чоколадо, а потоа прошарајте ги со растопено млечно чоколадо. Деталите погледнете ги ОВДЕ.












