Ова е омилената зимска салата која може да се послужи како прилог со различни јадења. Ќе ви претставиме два едноставни рецепти за „Пеглани пиперки“, а подолу можете да ги прочитате и коментарите и рецептите на нашите читатели, пишува НМД. Пиперките можете да ги печете во рерна или на рингла, да ги редите исчистени, полнети, на филети или цели сосе дршка.
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 40 пиперки, 2 главици лук, масло, оцет и магдонос по вкус. ПОСТАПКА: Измијте ги пиперките и избришете ги со кујнска крпа, наредете ги во плех од рерна обложен со хартија и малку намастен, па секоја пиперка премачкјате ја со малку масло.

![]()
![]()
![]()
![]()
Испечете ги во загреана рерна на 200 степени околу 30-40 минути. Печените пиперки ставете ги во кеса и оставете да се подизладат, а потоа излупете ги и исчистете ги од семето и дршките. оставете ги на цедалка целосно да се оладат и да го испуштат вишокот сок.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа редете ги во стерилизирани тегли на следниот начин: прво ставете ред пиперки, потоа посолете по вкус, па залијте масло и оцет и наросете ситно сечкан лук и магдонос. Повторувајте ја постапката додека да ја исполните теглата. Оваа количина е доволна за 5-6 тегли со средна величина. Вториот рецепт е од многу одамна, а го користеа нашите баби:
![]()
![]()
![]()
![]()
Во рецептот се спомнуваат мерки во чаша и шолјичка. Една чаша е од 200 мл, а една шолјичка е од 100 мл. Рецептот е многу едноставен, а пиперките приготвени на овој начин излегуваат премногу вкусни. Сите ќе ви го бараат рецептот, еве што е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 5 кг црвени меснати пиперки 5 шолјички масло, 2 шолјички сол, 2 шолјички шеќер, 1 чаша есенција, 2-3 главици лук, ½ кесичка црн пипер во зрно и по желба некоја лута пиперка. ПОСТАПКА: Пиперките добро измијте ги, извадете им ги дршките и семето, па редете ги по ширина во еден поголем, широк сад.
![]()
![]()
![]()
![]()
Секој ред наросувајте го со сол, шеќер, есенција и масло и така оставете ги поклопени да отстојат неколку часови. Ако ги исечете на долги парчиња – филети, ќе им биде потребно помалку време за саламурење.

![]()
![]()
![]()
![]()
Повремено пиперките добро промешувајте ги за да може секоја пиперка рамномерно да биде опфатена од оваа мешавина. Пиперките или филетите редете ги во добро измиени и стерилизирани тегли, а помеѓу редете сечкан лук и лист од целер, по желба.

![]()
![]()
![]()
![]()
Наполнетите тегли дополнете ги со течноста која ја испуштиле пиперките и добро затворете ги со оригинални капаци, па наредете ги со останатата зимница. Во продолжение прочитајте ги рецептите на нашите читатели:
Коментар на Сузана Коцевска: „Филот се става во самата пиперка, се реди во тенџере и со друго тенџере одозгора се притиска и се остава еден ден. Следниот ден се собира во тегли и се притискаат, помеѓу се става магдонос, лук и на крај се прелива течноста. Прекрасни се.”
![]()
![]()
![]()
![]()
Коментар на Зорица Стефанова: „Најдобри и испробани за 5 кг зеленчук: 1 литар бел оцет 9%, 400 г шеќер, 100 г сол, 120 мл масло – се става да зоврие, па во него се пропуштаат пиперките претходно исчистен од семето, колку да сменат боја, па се редат во тегла. Се додава лук и магдонос по желба и салицил, одозгора се полева со врелиот прелив и се затвора. Во него може да се додава и модар патлиџан исечен по должина. На здравје, ги правиме веќе 50 години”.
Коментар на Санела Турковиќ Тутиќ: „Јас ги ставам на друг начин, ги чистам од семе и дршка, па секоја пиперка ја подмастувам и ги редам во тепсија и во рерна малку да се загреат. На страна во тенџере ставам оцет, масло, сол и шеќер да изврие, па после во тегли врели ги редам и ставам магдонос, лук од сè по малку и водата со оцетот и така до крај ги полнам и ги затворам, екстра се тврди и крцкави, пиперките имаат долг рок”.
Доколку ве интресира како да ги испечете на рингла (според „Сашина кујна, тоа е најдобриот начин, бидејќи пиперката не ги губи соковите, туку остануваат во неа), погледнете ја целата постапка во видеото ОВДЕ.











