Вака се прави медениот познат колач кој го правеа порано нашите баби и мајки за време на посните денови. Убаватa нота на медот го прави посебен, а уште подобро е тоа што е сочен и излегува доволно голем, како кула.
Ако сакате убав десерт за посните фамилијарни ручеци, не пропуштајте да го направите овој колач. Не одзема многу време, а постапката е многу едноставна. Еве што ви е потребно за да го направите:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА КОРА: 200 мл вода, 1 кесичка ванилин шеќер, 200 г кристал шеќер, 50 мл масло, 2 лажици мед, 8 лажици џем од јагоди (или некој друг по ваш избор), 1 лажичка цимет, 1 лажица какао, 2 лажички прашок за печиво, 1 лажичка сода бикарбона, 400 г брашно.
![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА КРЕМОТ: 1 литар сојно млеко, 1 кесичка ванилин шеќер, 120 г кристал шеќер, 7 лажици брашно, 5 лажици густин, 180 г посен маргарин. ЗА ГЛАЗУРА: рендано посно чоколадо. Во продолжение прочитајте ја постапката:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Најпрво се подготвува кремот, бидејќи му треба подолго време да се излади. Во едно тенџере сипете го сојното млеко (1 литар). Потоа додајте 1 кесичка ванилин шеќер, па 120 г кристал шеќер, 7 лажици брашно и 5 лажици густин. Измешајте ги состојките и варете на средна температура додека кремот почне да добива на густина.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога кремот фино ќе се згусне (како пудинг), тргнете го тенџерето од рингла и оставете целосно да се олади, покриено со проѕирна фолија одозгора. За кората: Во подлабок сад ставете 200 мл вода, на собна температура. Во водата додајте 1 кесичка ванилин шеќер, па потоа и 200 г кристал шеќер. Измешајте фино со лажица или жица за матење.





Потоа, постепено започнете да го додавате маслото (50 мл), па додајте 2 лажици мед. Ставете 8 лажици џем од јагоди или каков и да имате, 1 лажичка цимет, 1 лажица какао, 2 лажички прашок за печиво, 1 лажичка сода бикарбона. Како што ги додавате состојките, непрекинато мешајте ја смесата за да се изедначи.

![]()
![]()
![]()
![]()
На крајот постепено започнете да додавате 400 г брашно, додека постојано мешате. Треба да се формира фина и еднолична смеса која ќе биде без грутчиња. Вака подготвената смеса се излева во плех, обложен со хартија за печење (прво едната половина се пече, а потоа и втората половина од смесата).

![]()
![]()
![]()
![]()
Измазнете ја смесата, па потоа секоја кора одделно печете ја во претходно загреана рерна на 190 степени, 12 минути. Проверете со чепкалка. Во меѓувреме измиксајте 180 г посен маргарин, па соединете го со кремот кој првично го подготвивте, додавајќи го постепено.

![]()
![]()
![]()
![]()

Кога корите ќе ви бидат испечени, поделете ги на половина (напречно или по должина), така што треба да добиете вкупно 4 кори со еднаква големина. Редење на колачот: прва кора, крем, втора кора, крем, трета кора, крем, четврта кора, крем. Значи кремот е потребно да го поделите на 4 еднакви делови за да ви стигне.

Со четвртиот крем се премачкува целата торта. Колачот се става во фрижидер добро да се олади (најдобро преку ноќ), а пред да го послужите може да го декорирате со рендано чоколадо или растопена чоколадна глазура. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.












