Супата е течно злато кое за жал понекогаш го занемаруваме или го конcyмираме главно за ручек и тоа сè поретко и поретко. Како по правило, супата треба да содржи најмалку 50% вода. Интересно е тоа што супите се релативно „ново“ јадење кое станало широко распространето пред 400-500 години и главно се приготвувало од неколку состојки.
Денес во светот има приближно 150 главни видови супи, кои се поделени на повеќе од илјада видови. Дали е супата здрава? Дали треба да се јаде секој ден? Безброј генерации баби знаеле со сигурност дека нивните внуци не можат да пораснат без супа.
Во меѓувреме, некои експерти пак тврдат дека придобивките кои им се препишуваат на супите се претерани. Супите се хранливи, но во исто време лесни, брзо се апсорбираат од телото. Многу е важно да ги конcyмираат луѓе кои имаат проблем со вишок килогpaми или пак слаб апетит, како и за оние кои се опоpaвуваат од болест.
Пилешката супа, на пример, содржи cyпстанции кои ги ублажуваат симптомите на настинка. Во нив има помалку калории отколку во пржените, па дури и динстаните јадења, а според хранливата вредност не се ни помалку ни повеќе. Ова се однесува на оние кои сакаат да изгубат тeжина.
Рецепти за вкусни супи за секој ден.
Ако сакате супи и сакате да готвите нешто ново, оваа статија е за вас. Нашите уредници подготвија избор од најдобрите супи за правилна исхрана.
Супа со мини ќофтенца. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 литри вода, 200 г мелено месо, 100 г моркови, 300 г компири, 100 г ориз, 40 г м лад кромид, сол, црн пипер по вкус, ловоров лист, зачини по вкус. ПОСТАПКА: Зовријте вода, во неа ставете ги ренданите моркови и компирите.
Направете ќофтенца од меленото месо. Кога компирот е до половина сварен, додајте ги ќофтенцата и оризот, ловоровиот лист, сол и црн пипер по вкус.
Додајте ги сечканите зачини и кромидот неколку минути пред да се свари супата. Пријатен оброк!
Крем супа со сирење. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1,5 литри вода, 150 г сирење, 1 мал морков, 1 мала главица кромид, 4 средни компири. ПОСТАПКА: Излупете ги компирите, исечете ги на мали парчиња, покријте ги со вода и оставете да зоврие.
Изрендајте ги морковите, ситно исечкајте го кромидот, па издинстајте ги во малку растително масло. Во компирот додајте ги динстаните моркови со кромид и ситното сирење. Промешајте ја супата додека сирењето целосно да се раствори во водата. Посолете ја супата по вкус. Гответе 30 минути. Пријатен оброк!
Пилешка супа. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 400 г пилешко месо, 2 компири, 1 голем морков, 180 г крем сирење, 2 литри супа или вода, ловоров лист, грашок од конзерва (опционално), сол, црн пипер и сув зачин по вкус. ПОСТАПКА: Исечете го пилешкото на коцки со средна големина. Излупените компири исечкајте ги на коцки, морковите на полумесечинки.
На мала количина маслиново масло пропржете го месото во тава. Оставете ја супата да зоврие, додајте го ловоровиот лист и зачините, додајте ги пропржените коцки месо. Намалете го малку огнот и варете 7-10 минути, додајте го зеленчукот и варете уште 10-15 минути.
Додајте крем сирење во супата, добро измешајте за целосно да се раствори. Додајте сол, црн пипер и ситно сечкани зачини по ваш вкус. Промешајте и тргнете ја супата од оган. Пријатен оброк!
Супа од зеленчук. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 литар млеко, 400 мл вода, 400 г компири, 400 г карфиол, 100 г моркови, 300 г грашок од конзерва/тегла, 20 г путер, сол по вкус. ПОСТАПКА: Морковите исечкајте ги на ситни коцки и малку пропржете ги за да омекнат. Исечете го карфиолот на мали парчиња.
Излупените компири исечкајте ги на мали коцки. Сварете го млекото во посебно тенџере и отстранете ја пената. Во друго тенџере ставете ја водата, посолете, додајте ги компирите и карфиолот, па откако ќе зоврие додадете ги пропржените моркови.
Гответе на тивок оган додека да се свари до половина, а потоа додајте го врелото млеко и оставете ја супата повторно да зоврие. На крајот додајте го грашокот, оставете да зоврие и оставете да отстои 15 минути. При сервирање во секоја чинија ставете по мало парче путер. Пријатен оброк!