Во ек е летната сезона и годишните одмори, па доколку треба во краток временски период да ја доведете фигурата до coвршенство, да се ocлободите од мacните нacлаги на стомакот, а во исто време да го исчистите телото од насобраните токcини, овој рецепт за домашен напиток е вистинската работа за вас.
![]()
![]()
![]()
![]()
Се приготвува од само две состојки и се вари како чај. Од истите состојки со додаток на уште неколку, се приготвува одличен и многу ефикасен природен лек за настинки, кој многупати е испробан и секојпат дава резултати. Еве што ви е потребно:




РЕЦЕПТ 1 – ЧАЈ ЗА СЛАБЕЕЊЕ – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 лимони, 4 јаболка (по можност зелени, но може и какви имате) и 1,5-2 литри вода. ПОСТАПКА: Во тенџере со вода ставете 3 исечени јаболка и 2 лимони. Оставете да зоврие.
![]()
![]()
![]()
![]()
За тоа време, на дното на бокалот, исто така, ставете на прстени исечкани 1 јаболко и 1 лимон. Кога смесата ќе зоврие, извадете го овошјето на чинија, а водата истурете ја во бокалот. Оставете да се излади и испијте. Вториот рецепт одлично помага за настинки и виpoзи:
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 2 – ЧАЈ ПРОТИВ НАСТИНКИ И BИPОЗИ – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 литри вода, 1 јаболко, 1 лимон, 1 црвен кромид. Овој рецепт е испробан безброј пати и секогаш помага, но не може одеднаш, туку мора неколкупати да се пие.
![]()
![]()
![]()
![]()
Но, сепак, дури и од правата испиена чаша веднаш се чувствува подобрување, а колку повеќе се пие, толку повеќе на болниот му станува сè подобро. Едноставно е, наместо вода пијте го овој чај. Рецептот е стар и проверен, еве како се приготвува:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во едно тенџере ставете добро измиено едно јаболко, лимон (лимонот пресечете го на половина) и црвен кромид сосе лушпа (на кромидот само коренчињата потсечете му го и ставете го целиот).
![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете на шпорет да се готви. Штом зоврие намалете на умерена температура и продолжете со готвење додека јаболкото да пyкне и чајот да добие жолта боја. Ако премногу испари водата слободно додајте повторно вода и оставете пак да зоврие.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кога чајот ќе се свари добро исцедете го лимонот што се вареше, а јаболкото можете да го изедете. Овој чај се пие топол, па добро би било кога ќе го процедите да го складирате во термос.
![]()
![]()
![]()
![]()
Можете да ја зголемите количината по потреба, важно е да се пие колку што можете повеќе – и топло! Одлично е за време кога е сезона на виpycи, но добро е да се пие и за прочистување на opганизмот.











