Не знам за вас, ама според мене, ако може да помине една зима без нив, тогаш тоа не е зима. Прелесно се приготвуваат, како детска игра! Пиперките изобилуваат со витамин Ц, кој го содржат повеќе дури и од лимоните, па затоа се одлична заштита во зимскиот период. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
Потребни состојки: 4 кг пиперчиња, 1 литар алкохолна киселина (бел оцет 9%), 3 литри вода, 6 лажици шеќер, 7 лажици сол, 5 г конзерванс (не мора ако правите пастеризација). Може да користите мали, ситни и тенки пиперчиња, но според овој рецепт може да направите зимница од какви сакате пиперки.




Постапка: Во широко и длабоко тенџере или голем лонец ставете да се проварат оцетот, водата, солта и шеќерот. Кога малку ќе излади додајте го конзервансот доколку сакате да има долг пок на траење, но не мора доколку правите пастеризација, па ни тогаш, изборот останува на вас.
![]()
![]()
![]()
![]()
На пиперчињата исечете им ги дршките. Измијте ги убаво и исцедете ги од водата, па наполнете ги во чисти и стерилизирани тегли. Потоа прелијте ги со течноста и потиснете ги со пластичен решеткаст потисок. Затворете ги теглите. Објаснувањето и деталите за саламурата прочитајте ги подолу:
![]()
![]()
![]()
![]()
КОМЕНТАР: За подготовка на 2% кисело-солен раствор кој може да се употреби за прелевање на зимница од лути пиперки, слатки кинети пиперки, туршија или шарена салата се користи: 9% алкохолна киселина (бел оцет кој обично се користи за салати) и јодирана кујнска сол.
![]()
![]()
![]()
![]()
Овој кисело-солен раствор се приготвува со следната математичка формула: 9% : 2% = 4,5 литри течност. Односно, 4,5 – 1 = 3,5 литри вода. Значи, во еден литар оцет се става 3,5 литри вода за да се добие концентрација од 2% киселина. А за солта:
![]()
![]()
![]()
![]()
Количината на сол приближно се одредува на следниот начин: 1 рамна кафена лажичка изнесува 10 грама, а 1 рамна супена лажица изнесува 15 грама. За да се добие концентрација на сол од 1%, во 1 литар кисел раствор треба да се стави 1 кафена лажичка.
![]()
![]()
![]()
![]()
Напомена: кај шарената салата не се става сол зошто зеленчукот претходно е веќе посолен. При разредување на агpecивна концентрација (есенција 80%), треба да се имаат на ум следните две работи:
![]()
![]()
![]()
![]()
-Киселината се влива во водата, а не обратно! (значи, прво ставете ја водата, а потоа во неа долејте ја киселината) и -есенцијата се разредува во следниот сооднос: 1 литар 80% киселина се разредува со 40 литри вода за да се добие 2% киселина.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во чисти тегли (претходно стерилизирани во рерна на 90 или 100 степени или пак, испрани во машина за садови) се реди зеленчукот и се прелива со ладниот кисело-солен раствор со зачини по вкус. Не е потребно претходно варење на киселината, солта и зачините.
![]()
![]()
![]()
![]()
Рокот на траење е околу една година. При пастеризација (10 минути варење на 70-100 степени), тогаш се намалува киселоста на 1%, а сол и зачини се става по вкус.











