Доколку немате време да правите некои од посложените колачи или торти, а ви се најавиле гости, испробајте го овој рецепт за едноставна торта која не бара многу работа. Одлично се комбинира со кафе и кај мене секогаш дава „преодна“ оцена кога сум во брзање.
На моите дечиња им е омилена, особено затоа што целата е во крем, а и сосетката вчера ми се јави да ме праша за рецепт бидејќи и се јавила јатрвата дека и доаѓа на гости, па сакала да спреми нешто убаво. Еве кои состојки би се потребни:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 300 мл неутрална павлака за матење, 3 големи лажици карамел, млеко по потреба за натопување, пишкоти. И уште ќе ви биде потребно: карамел за декорација и мелени ореви.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Измерете 300 мл неутрална павлака и изматете ја цврсто со миксер. Павлаката треба да добие конзистентност на цврст шам, што е потребно околу 8-10 минути непрекинато матење со миксерот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во неа додајте ја пастата од карамел, која може да ја подготвите или да ја купите во добро снабдените продавници или супермаркети. Важно е пастата да биде густа, така што, ако ја подготвувате вие, потребно е карамелот да го ,,варите” малку подолго за да ја добие посакуваната густина.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе го додадете карамелот, продолжете со матење додека смесата да стане еднолична, како за премачкување. Во правоаголен тенок калап, обложете проѕирна фолија и премачкајте на дното во дебел слој од кремот кој го подготвивте.





Настрана подгответе си неколку пишкоти (не знам точно колку) и натопувајте ги во млекото, па редете ги врз кремот. Редењето на тортата оди на следниот начин: крем, еден ред пишкоти, крем, еден ред пишкоти, крем, последен ред пишкоти и тенок слој од последниот крем.

![]()
![]()
![]()
![]()
Тортата завиткајте ја во проѕирна фолија и ставете ја во фрижидер да се стегне најмалку 2 часа. По изминатото време, превртете го калапот на една поголема чинија и отстранете ја фолијата. Тортата може да ја декорирате со излеана карамела и мелени или цели ореви.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во овој рецепт, не беше искористен целиот крем. така што количината на павлаката може да ја намалите, отприлика за 100 г или поедноставно, тортата да ја подготвувате во поголем калап. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































