Ова е наједноставниот, а најубавиот рецепт за похувани тиквички. Авторката на рецептот смета дека вака приготвените тиквички се дури и повкусни од месо, па честопати ги приготвувала и како главно јадење со некоја вкусна салата како прилог. Никој не може да им одолее на вкусните тиквички во летниот период.
![]()
![]()
![]()
![]()
Постојат безброј комбинации кои можете да ги приготвите, но похуваните се највкусните. Постапката за приготвување е многу едноставна, а јадењето ќе го збогатите ако во смесата од јајца додадете и кашкавал. И брашно не ви е потребно многу, доволна е само една лажица. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 млади тиквички со средна големина, 100 г кашкавал по ваш избор, 3 јајца, 1 лажичка ситно сечкан копар/мирудија, 1/2 лажичка алева пиперка во прав, 1/3 лажичка црн пипер во прав, 1/2 лажичка сув босилек, сол по вкус, 100 г презла (ситно мелени лебни трошки), 1 лажица брашно и околу 100 мл масло за пржење

![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Тиквичките измијте ги со ладна вода, отсечете им ги краевите, а пото внимателно исечете ги на тенки лентички со дебелина од приближно 3 милиметри. Посолете ги од двете страни и оставете ги да отстојат 15 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()
За тоа време тие ќе се оросат од сопствениот сок и ќе омекнат. За тоа време пригответе ги состојките за похување. Кашкавалот изрендајте го на ситната страна од рендето (за да може фино да се налепува на тиквичките).

![]()
![]()
![]()
![]()
Во јајцата додајте ги сите зачини, а може да додадете и нешто по сопствен вкус, посолете и запиперете па добро изматете за да се изедначат. Потоа додајте го ситно изренданиот кашкавал и повторно промешајте за да се распореди.






Во друга посебна чинија истурете ги лебните трошки-презлата која исто така, треба да биде ситно мелена, па додајте една полна супена лажица бело брашно. Промешајте додека мешавината да се изедначи.

![]()
![]()
![]()
![]()

ПОХУВАЊЕ: Секоја лента од тиквички најпрво добро навалајте ја во мешавината од презла и брашно, а потоа и во смесата од јајца и кашкавал.

Пржете во умерено загреано масло додека да зарумени од двете страни. Вадете ги врз хартиена салветка. Деталите погледнете ги ОВДЕ.












