Едноставно и многу пристапно јадење за сите. Овој оброк докажува дека јадењето може да биде вкусно и без месо. Моцарелата на крај сама ја додадов и изменив малку од рецептот, го обогатив старинското јадење.
Може да ставите и обичен кашкавал, домашен, но подеднакво е вкусно и ако ги изоставите млечните производи. Сè зависи од вашиот вкус. Може да ставите и нешто по ваш избор од фрижидер. Љубителите на месо може да додадат некое сувомеснато, па така да си го прилагодите вкусот на питата.

![]()
![]()
![]()
![]()
Навистина има многу комбинации на додавање и одземање состојки, но воглавно, основата на питата е многу вкусна и се прави од неколку едноставни состојки. Еве што ви е потребно за да ја направите:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 тиквички со средна величина до 1 кг, 1 кг компир (може и повеќе), 1 главица црвен кромид, 1 црвена пиперка, 1 китка магдонос, 4 јајца, 1 чаша брашно (200 мл), 1,5 лажичка сол, 1 кесичка прашок за печиво, 150 мл масло, 250 г моцарела или некој друг кашкавал по ваш избор.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Тиквичките излупете ги од лушпата доколку е стара и цврста кората. Младите тиквички не мора да ги лупите. Потоа изрендајте ги тиквичките на ренде, па истото направете го и со компирите.

![]()
![]()
![]()
![]()
Тиквичките ги ставам во посебен сад за да се исцедат од течностите, а компирите во друг. Потоа рендан една главица црвен кромид (може и бел, но со црвен е повкусно) и го додавам во изренданите компири.
Настрана во еден поголем сад изматете 3 јајца, додајте 150 мл масло, 1 лажичка сол (или уште половина), црн пипер, 1 кесичка прашок за печиво и на крај се додава брапшното. Сите состојки соединете ги со жица за матење.

![]()
![]()
![]()
![]()
Исечкајте ситно 1 китка магдонос, па додајте ја во смесата со јајца. Потребно ќе ви биде и 1 црвена пиперка која исто е потребно да ја исечкате на ленти, па на ситно и да ја додадете во смесата. Пиперката се додава во смесата со јајца.

![]()
![]()
![]()
![]()
Компирот исцедете го од водата и додајте го во смесата со останати состојки заедно со кромидидот. Истото повторете го со тиквичките, добро исцедете ги и додајте во садот со други состојки. Добро измешајте до соединување додека да измешаат состојките подеднакво.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во еден огноотпорен сад обложете хартија за печење и малку намастетете со обично или маслиново масло. Излејте ја смесата за пита и добро распоредете ја, па одозгора рамно израмнете. По желба одозгора ставете кашкавал или сирење, јас ставив крупно сечкана моцарела.

![]()
![]()
![]()
![]()

Питата се пече во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 50 минути до 1 час. Потоа питата се чека малку да олади, па се сече на коцки и се послужува. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.












