Еве една одлична идеја за појадок, вечера а може да се послужи и за ручек со некоја свежа салата. Потребни ви се готови кори и јогурт или кисело млеко, а за фил користете меко сирење помешано со рендан кашкавал или пак претходно запржено мелено месо со кромид. За подготовка ќе потрошите само 10 минути, еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 јајце, 100 мл масло, 250 мл јогурт или кисело млеко, 1 мала лажичка сол (5 г) или по вкус, 1 супена лажица брашно, 1/2 кесичка прашок за печиво (5 г), 500 г свежи кори за пита (1 пакување), 250 г моцарела или кашкавал, 100 г меко сирење. ЗА ПРЕМАЧКУВАЊЕ: ! јајце, 80 мл јогурт, сусам за наросување
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Доколку користите моцарела, најдобро е најпрво малку да ја оставите во замрзнувач за да стврдне и полесно да се ренда. Истото се постапува и доколку користите некој помек кашкавал. Секако, може да користите и готов, изрендан кашкавал по желба, во количина од вкупно 250 грама.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во еден подлабок сад скршете едно крупно јајце, додајте 100 мл масло за готвење, 250 мл јогурт или кисело млеко, половина или една мала лажичка сол по вкус и една до врв преполна супена лажица брашно.

![]()
![]()
![]()
![]()
Добро изматете додека да се разбијат сите грутчиња, а некаде пред крајот додајте и една мала лажичка прашок за печиво (половина кесичка). Матете со жица маталка додека да добиете изедначена, хомогена смеса. Со оваа течна смеса се премачкуваат корите.
![]()
![]()
![]()
![]()
На работна маса отворете ги свежите кори (едно пакување од половина килограм). Земете една кора, па преку целата површина премачкјате ја со приготвениот прелив од јајце и јогурт, со помош на силиконска четка.





Премачканата кора преклопете ја со втора кора, па и врз неа нанесете од преливот. На едниот крај од подолгата страна наросете рендана моцарела/кашкавал и малку ситно сирење/меко или по желба, па внимателно свиткајте во ролат.

![]()
![]()
![]()
![]()
Вака приготвените кори редете ги во плех претходно добро намастен или обложен со хартија за печење. Во помал сад скршете едно цело јајце, малку посолете и изматете го. Со јајцето премачкјате ја питата одозгора.

![]()
![]()
![]()
![]()

Залијте 80 мл јогурт и рамномерно наросете сусам, ленено семе, ким или семки по ваш избор. Ставете да се пече во загреана рерна на 220 степени околу 25 минути или додека убаво да зарумени.











