Многу луѓе често се жалат дека гравот им предизвикува многу гасови после јадење, но сепак одлучуваат да го јадат поради тоа што е вкусен. Гравот е традиционално македонско јадење, но некогаш доколку не се третира добро може да предизвика големи непријатности на стомакот кои може да траат со денови.
За да се намалат овие тегоби, гасовите и подуеноста после конcyмирањето, додека го готвите гравот додејте ловоров лист, ким, мајоран, мајчина душичка, ѓумбир, нане и малку сода бикарбона. Сите овие зачини се додаваат во мала количина за да не доминираат и да не го променат карактеристичниот вкус на гравот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Неквалитетниот и стариот грав може и никогаш да не се свари убаво како што би требало, а особено е проблематичен оној кој продавачите го мешаат стар со млад грав. Па затоа, доколку сакате вкусно јадење од грав, набавувајте го од проверени произведувачи.
![]()
![]()
![]()
![]()
Следниот рецепт за грав излегува како вкусна кремаста чорбичка и се подготвува според старинскиот начин да отстои во вода преку ноќ или 10-12 часа. Еве што ви е потребно за да ја направите оваа чорба:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 250 г брашно, 150 г кромид, 1 лист од ловор, 50 г ситно сечкан морков, 20 г брашно (за густина), 1 мала лажичка сол, 1 мала лажичка копар, 1 мала лажичка слатка зачинска пиперка, 1 мала лажичка мешавина од суви зачини (вегета).
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Гравот се става во тенџере и се прелива со 1,5 вода, на собна температура. Тенџерето се покрива со соодветниот капак и се остава да ,,кисне” 10-12 часа или најдобро се остава преку цела вечер.





Следниот ден се процедува од водата, се прелива со нова вода и се става на рингла. Варете додека водата да зоврие, а по првиот клуч, оставете да се вари уште 5 минути. Доколку на површината се создаде пена, отстранете ја со лажица.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа гравот се процедува од водата, се прелива во сад и се мие со топла вода (длабински). Се префрла во друго тенџере, се додава 2 литри нова вода, ситно сечкан кромид на коцки, сол и 1 ловоров лист за убав шмек и спречување на гасови.

![]()
![]()
![]()
![]()
По зовривањето, се остава да вари точно 60 минути на средна температура. Настрана се прави мешавина од брашно и во неа се додава по малку вода додека да се направи фина паста. Кога смесата ќе стане погуста се додава 1 лажичка сладок пипер, се соединува, а по потреба се долива уште малку вода.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе се направи полугуста смеса од зачините и брашното, а потоа се префрла во тенџерето каде што се вари гравот. Се додава ситно сечкан морков (може и изрендан), потоа се додава зачинската пиперка, па се остава да вари уште 30 минути.
![]()
![]()
![]()
![]()
По изминатото време, се додава копарот и се вари уште 2-3 минути со мешање. Потоа гравот се послужува, доколку е сварен, но по ова време веќе би требало да биде. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

































