Најубавиот старински колач кој некаде е запишан како „чудо од две јајца“, а некаде едноставно „колач со жолт фил“. Како и да е, колачот е многу вкусен, бидејќи е мек и кремаст, па многумина сè уште го приготвуваат. Запишете си го овој рецепт и прва пригода пригответе го овој колач. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 350 г шеќер, 1 кесичка ванилин шеќер (10 г), 2 јајца, 1 лажица сок од лимон, 400 мл млеко, 150 мл масло, 200 г мелени ореви, 400 г брашно, 1 прстофат сол и 1 кесичка прашок за печиво (10 г).
![]()
![]()
![]()
![]()
За жолт фил: 700 мл млеко, 100 г шеќер, 2 кесички пудинг со вкус на ванила и 125 г путер или маргарин. За кафеав фил: 700 мл млеко, 100 г шеќер, 2 кесички пудинг со вкус чоколадо и 125 г путер или маргарин.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Јајцата оенасто изматете ги со миксер, па започнете постепено да го додавате шеќерот, ванилата, а на крајот и сокот од лимон. Матете додека шеќерот целосно да се растопи, а смесата да посветли и да стане како крем. Додека непрекинато матите додајте го млекото во тенок млаз.
![]()
![]()
![]()
![]()
Намалете ја брзината на миксерот, па додајте го маслото. Кога ќе се изедначи додајте ги и мелените ореви. Во брашното додајте малку сол и прашокот за печиво. Промешајте ги и просејте ги сувите состојки. Во неколку наврати додајте ја оваа мешавина во кремастата смеса и соединете со миксер.

![]()
![]()
![]()
![]()
Подгответе плех со димензии 35х30 см, намастете го и набрашнете го, а вишокот брашно истресете го. Излејте ја приготвената смеса, распоредете и израмнете, па ставете во претходно загреана рерна на 170 степени да се пече околу половина час.

![]()
![]()
![]()
![]()
По изминатото време исклучете ја рерната и оставете го колачот уште 10 минути со подотворена рерна. Потоа извадете го и оставете го да се лади 20 минути. Бисквитот пресечете го хоризонтално за да добиете две големи, а тенки кори (може да ви послужи рибарски конец или долг, ocтар нож).

![]()
![]()
![]()
![]()
Пригответе го пудингот од ванила вообичаено: Прашокот разматете го во малку млеко, а остатокот ставете го на оган заедно со шеќерот, па кога ќе зоврие додајте ја смесата со постојано мешање додека да згусне. Додајте го путерот и мешајте додека да се растопи и соедини со пудингот. Прелијте го топол врз пресечената половина.

![]()
![]()
![]()
![]()
Водете сметка, пресекот на двете кори да гледа кон горе кај двете креми, за полесно да бидат впиени. Откако рамномерно ќе го распоредите жолтиот фил и ќе го израмните, поклопете го со втората кора.

![]()
![]()
![]()
![]()
На ист начин пригответе го кафеавиот фил и рамномерно распоредете го врз кората. Израмнете и одозгора наросете сечкани ореви. Оставете целосно да излади, најдобро преку цела ноќ. Следниот ден сечете коцки и сладете се.











