Многу често дома имаме проја за ручек. Ги научив и децата да ја сакаат и секое сабајле ме прашуваат кога ќе ја правам пак. Рецептот го добив од мајка ми, а таа го добила од некоја готвачка многу одамна.
Пројата излегува многу вкусна и доста е сочна. Ја јадеме со сиренце, јогурт, а понекогаш мачкаме и со ајвар, а сопругот некогаш знае да си земе и нешто сувомеснато. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 цели јајца, 1 мала лажичка сол, 400 мл јогурт, 100 мл масло, 250 г пченкарно брашно, 1 кесичка прашок за печиво, 200-250 г тврдо сирење по ваш избор.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во подлабок сад скршете 4 јајца со нормална големина. Ако јајцата ви се помали или поголеми може да додадете едно помалку или повеќе. Убаво измешајте ги со жица или маталка и потоа додајте 1 полна лажичка сол.

![]()
![]()
![]()
![]()
Сол сепак може да додадете по вкус, но на оваа количина излегува таман сол, не е премногу солено. Во садот додајте го јогуртот, а веднаш потоа и маслото и добро измешајте додека да се формира фина и еднолична смеса.
![]()
![]()
![]()
![]()
На крајот се додаваат брашното и прашокот за печиво преку сито, и состојките се соединуваат. Смесата треба да има конзистентност како смеса за палачинки. Настрана издробете околу 200-250 г тврдо сирење и додајте го во смесата.






Убаво измешајте додека сирењето се подели на сите страни, да не остане залепено само на едно место. Во огноотпорен сад премачкајте со масло на дното и по страните, а потоа наросете подебел слој на пченкарно брашно.

![]()
![]()
![]()
![]()
Пројата се пече во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 40 минути додека фати коричка одозгора. Кога ќе се испече оставете малку да се подизлади, а потоа исечете на коцки. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































