Кога се мислите што да направите за појадок или вечера, а не сакате да се повторувате со јадењата често што ги подготвувате, ова е решение за вас. Кај мене, децата и сопругот го обожаваат ова јадење, кое многу потсетува на француски тост.
Наместо да ги пржите кришките, вие ги ставате на печење и појадокот е готов за 15 минути. Со овие лепчиња ќе си го наполните стомакот и нема ништо да ви се јаде до ручек. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 јајца, 300 г сирење (фета), 30 мл масло, 200 мл јогурт, 1/2 кесичка прашок за печиво, леб, шунка, кашкавал и масло за подмачкување.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Скршете ги јајцата во еден сад и убаво изматете ги додека да станат пенасти. Пред да го додадете сирењето кое ќе го користите, пробајте го за да знаете колку ќе биде солено јадењето.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ако користите фета сирење, во тој случај може да додадете малку сол по вкус, но ако користите кравјо или овчо, добро е познато дека тие се многу солени така што нема да има потреба од дополнително додавање на сол.
![]()
![]()
![]()
![]()
Сирењето издробете го или испасирајте го со виљушка пред да го додадете во јајцата. Убаво измешајте, а потоа додајте го маслото заедно со прашокот за печиво. Соединете во фина и еднолична смеса, а потоа постепено започнете да го додавате јогуртот.




После јогуртот, смесата ќе стане убаво и еднолична. Земете еден огноотпорен сад и премачкајте го со масло. Потоа со кришки леб (бриош) спуштајте ги во смесата од јајца и редете ги во садот за печење.

![]()
![]()
![]()
![]()
Лепчињата треба да бидат наквасени од двете страни, исто како да пржите лепчиња. Врз лепчињата кои ги наместивте во садот наредете по една шунка и еден кашкавал, а потоа одозгора затворете со уште еден слој подмачкани лепчиња.

![]()
![]()
![]()
![]()
Останатата смеса прелијте ја врз целата тава, а потоа наросете малку оригано (по вкус). Печете во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 15 минути. Деталите можете да ги погледнете ОВДЕ.
































