Оваа торта е целата во крем, па кога ќе ја вкусите веднаш ви се полни целата уста во преубавиот вкус. Лесна е и не прави тешко на стомакот, а готова е за помалку од 5 минути. Единствено што треба да чекате е да се олади малку во фрижидер пред послужување.
Без дополнително и долго готвење, само ги мешате состојките, а потоа редите банани. Доста е освежителна, па може да ја правите секогаш во топлите денови кога ви се јаде нешто лесно и ладно како сладолед. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 150 г чоколадо за готвење, 200 г летно сирење (како урда, несолена), 50 г шеќер, 200 г павлака или крем сирење, 6 банани, кокос за наросување (опционално)
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: На самиот почеток скршете го чоколадото за готвење на коцки и ставете го во еден сад кој ќе го ставите врз тенџере со зовриена вода за да се растопи. Потоа тргнете го садот од рингла и почекајте малку да се олади.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во меѓувреме, во друг сад ставете ја урдата или некое друго лесно сирење. Издробете со лажица, виљушка или рачен миксер, а потоа додајте го шеќерот и убаво соединете ги состојките. Потоа се додава и павлаката, па лесно се мешаат состојките.

![]()
![]()
![]()
![]()

На крајот прелијте го растопеното чоколадо и со шпатула соединете додека да се формира крем како за премачкување на торта. Всушност овој крем е самата торта.Бананите подгответе ги на следниот начин: извадете ја лушпата, а потоа пресечете им ги краевите, отприлика треба да бидат иста големина и тапи краеви. На една чинија ставете еден подебел слој од кремот на едно место.

![]()
![]()
![]()
![]()

Врз него се редат три банани една до друга. Бананите „се затвораат“ со втор слој од филот, па врз него се редат две банани, а врз нив уште еден ред фил и последната банана. Поточно бананите се редат помеѓу редовите на бананите одоздола, како кула со карти.

![]()
![]()
![]()
![]()
Последно, целата торта се премачува со филот и убаво се измазнува. Тортата треба да има изглед на триаголник, а потоа се наросува целата во кокос, или во мелена плазма, ореви, бадеми, лешници по вкус.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете ја тортата во фрижидер околу 1 час за да се стегне и да може лесно да се исече парче, без да се размачка. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.













