Направете ќофте според овој рецепт и сите воодушевете ги. Ова јадење има неодолив вкус, заситно е, а сепак секој побарува уште една чинија плус. Проверете зошто рецептот на Емина се разликува од останатите:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г мелено месо (по избор), 1 главица кромид, 1 јајце, 2 супени лажици лебни трошки (презла), 1,5 супена лажица брашно, 3 супени лажици доматен сос, 1 лажица сув зеленчуков зачин (вегета), малку црн пипер, 1 лажичка магдонос, 1 лажица црвен мелен пипер, масло.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Кромидот излупете го и колку можете поситно исечкајте го или изрендајте го, па додајте го во меленото месо. Зачинете го месото по вкус, а ние ставивме: една лажица зеленчуков зачин (вегета), една лажица црвен пипер во прав, половина лажичка црн пипер во прав и една лажичка сув магдонос.

![]()
![]()
![]()
![]()
Промешајте го месото со виљушка за да се распоредат рамномерно зачините, а потоа додајте едно сирово јајце и две супени лажици лебни трошки (презла). Измешајте ги состојките со виљушка, но најдобро е да го замесете месото со рака. На тој начин ќе стане компактно и ќе ги впие сите вкусови.

![]()
![]()
![]()
![]()
Оставете ја смесата малку да одмори во фрижидер, околу половина час, но доколку немате време можете веднаш да ги правите жофтињата. Потоа, од смесата кинете мали парчиња и со помош на дланките формирајте мали топчиња со големина пинг понг или величина по ваша желба.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во широка тава загрејте малку масло на умерена температура, па спуштајте ги ќофтињата и пржете ги додека убаво да заруменат. Додека се пржат ќофтињата тие ќе испуштат малку сок и ќе го намалат волуменот.





Кога речиси се готови, направете малку простор во тавата меѓу ќофтињата и тука додајте една ипол лажица брашно. Промешајте го за да се запржи, па додајте една мала лажичка црвен пипер во прав и уште малку запржете.

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа додајте 200 мл топла вода и продолжете со динстањето на пониска температура. Додајте три супени лажици доматно пире или сос, па промешајте за да се раствори во течноста. Динстајте уште некое време.

![]()
![]()
![]()
![]()

Поклопете со капак, намалете ја температурата или прилагодете ја и оставете да се готви уште 15 минути. Одозгора наросете со ситно сечкан свеж магдонос и послужете топло со прилог по ваша желба. Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ.











