Иако има многу позитивни ефекти врз организмот, сепак јогуртот треба да се избегнува во одредени ситуации, а за тоа неодамна предупредуваат нутриционистите. Од сите млечни производи најкорисни се оние ферментираните, односно оние кои содржат „живи култури“.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ферментираните млечни производи како што се: јогурт, кисело млеко, павлака, кефир и сл., имаат повеќекратни здравствени придобивки – го нормализираат дигестивниот систем, го намалуваат ризикот од развој на срцеви и васкуларни заболувања, ги штитат цревата од паразити, го подобруваат општиот имунитет на организмот преку нормализирање на цревната микрофлора.
![]()
![]()
![]()
![]()
Овие намирници се богати со протеини, калциум и бифидобактерии кои се врзуваат за цревниот ѕид и градат природна бариера, спречувајќи го врзувањето на штетните агенси. Тие се нопходни за нормално функционирање на дигестивниот тракт, но и за производство на важни витамини.
![]()
![]()
![]()
![]()
Овие млечни намирници се главен извор на аминокиселини и протеини неопходни за ефикасно функционирање на организмот, а за разлика од обичното млеко, телото многу побрзо ги апcopбира, бидејќи нивните протеински синџири се многу пократки.

![]()
![]()
![]()
![]()
Меѓутоа, колку тие навистина ќе бидат корисни за вашето тело зависи и од времето кога ќе ги конcyмирате, тврдат експертите. Нутриционистите препорачуваат да не конcyмирате јогурт, како и сите други ферментирани млечни производи во првиот час и половина по оброкот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе помине барем час и половина од последниот оброк, тогаш пожелно е да ги внесете. „Kиселите млечни производи ја нормализираат цревната микрофлора благодарение на таканаречените бифидобактерии со кои се доста богати.




Овие бактерии се нарекуваат и пробиотици. За да се извлече максимална корист од бифидобактериите, многу е важно ферментираните млечни производи да се земаат на празен стомак и да не се мешаат со друга храна“, велат нутриционистите.
![]()
![]()
![]()
![]()
Многу експерти се на мислење дека овие намирници треба да ги конcyмирате две недели по ред за да ја подобрите работата на цревата. На дневна основа, препорачливо е да ги внесете следните износи:
![]()
![]()
![]()
![]()
-Кефир, јогурт и кисело млеко – се препорачуваат 1-2 чаши дневно, додека свежото сирење и киселата павлака кои содржат 2,5 проценти маснотии – препорачаната доза за нив е 100 грама на ден.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ферментираните млечни производи за да делуваат теpaпевтски, односно да го почyвствувате нивното лековито дејство, како што е спомнато погоре, треба да се конcyмираат на гладен стомак, најрано еден ипол час после оброкот или рано наутро, и да не се комбинира со друга храна.



































