Рецепт и фотографиии на Верица Николиќ. Ова е еден од наубавите брзи и лесни колачи кој нема кој не го сака. Тестото е меко како сунѓер, не е суво, а вишните даваат освежителен и неодолив вкус поради кој сигурно ќе посегнете по уште едно, и уште едно парче… Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 јајца, 150 г шеќер, 200 мл јогурт, 150 г брашно, 1 кесичка прашок за печиво, 1 лимон – рендана кора, 50 мл масло, 400 г вишни (може свежи, а може и смрзнати, важно е да се исчистени од семки)
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Вишните се ставаат во цедалка добро да се исцедат. Плехот за печење од 30 цм x 20 цм премачкајте го со масло и посипете го со брашно. Истресете го вишокот брашно (или покријте го садот за печење со хартија за печење).
![]()
![]()
![]()
![]()
Вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени. Во посебни садови одделете ги јајцата на белки и жолчки. Во подлабок сад ставете ги белките и цврсто изматете со постепено додавање шеќер.

![]()
![]()
![]()
![]()
Матете додека шеќерот целосно да се растопи, а снегот не паѓа од садот кога ќе го превртите. Додајте ги жолчките една по една и непрекинато матете со миксерот додека да добиете смеса од пенеста структура.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа, во тенок млаз додајте јогуртот, па маслото и на крај додајте ситно рендана кора од лимон, и повторно изматете. Најпосле додајте ги сувите состојки, односно мешавината од брашно и прашок за печиво.




Изматете со најмала брзина на миксерот додека смесата да стане хомогена без грутчиња од брашното. Половина од тестото рамномерно се истура во тавата, се израмнува и рамномерно се распоредуваатта половина од добро исцедените вишни.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете во загреаната рерна да се потпече колку да фати кора. Извадете ја тавата, прелијте го остатокот од тестото и распоредете го остатокот од вишните. Вратете го колачот внатре во рерната да се допече (пробајте со чепкалка за заби – колачот е печен ако излезе сува кога ќе го боцнете).
![]()
![]()
![]()
![]()
Испечениот колач изладете го и исечете го на коцки. Можете да го посипете со шеќер во прав (јас не ставам шеќер во прав зошто домашните го сакаат колачот токму ваков каков што е). Рецепт и фотографиии на Верица Николиќ.











