Кога бевме деца не можевме постојано да јадеме месо и моравме да штедиме, а кога баба ми ќе ни направеше нешто похувано веднаш трчавме и јадевме додека да си ги излижеме сите прсти. Многу сакавме похувано месо, но како што кажав не можевме секогаш да си дозволиме, па баба ми смисли субститут за него.
Колку и да звучи чудно, јас до ден денес си го правам ова јадење. Не дека не можам да си дозволам да си купам месо, но ми имаат останато некои сеќавања и вкусови од детството. Во продолжение прочитајте за што се работи. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 големи јајца, 1/4 лажичка сол, 1,5 лажичка коцка за супа во прав, 250 г брашно, 3/4 лажичка прашок за печиво, вода и уште малку масло за готвење.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: јајцата скршете ги во еден сад и во нив додајте половина лажичка сол и 1/2 лажичка прашок од коцка за супа. Убаво измешајте, па во нелепливо тавче ставете половина лажичка масло. Почекајте да се загрее и направете омлет кој не треба да го мешате, да изгледа како голема палачинка.

![]()
![]()
![]()
![]()
Јајцата треба да се испржат како палачинка од едната страна, па потоа вртите од другата и чекате да заруменат и од таа страна. Вадите на плитка чинија и почекувате малку да се олади, па сечете во вид на пица, на 8 парчиња.
![]()
![]()
![]()
![]()
Настрана направете ја следнава смеса: на едно место ставете 250 г брашно измешано со половина лажичка сол и половина лажичка прашок од коцка за супа. Овој прашок се става за збогатување на вкусот, во секој случај може да користите и комбинација од различни зачини.





Од оваа смеса од суви состојки издвојте 3-4 супени лажици настрана во друг сад. Додајте доволно вода околу 4-6 лажици и убаво измешајте додека да се направи течна и еднолична смеса без грутки. По потреба додајте повеќе вода.

![]()
![]()
![]()
![]()
Секое парче од јајцето валкајте го прво во брашно, а потоа во течната смеса. Повторете го процесот на двапати, а потоа сите похувани јајца се пржат во длабоко масло додека да заруменат.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ако сакате да ја зголемите количината, зголемете ги состојките соодветно. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































