Според постапката, овие колачи ќе ве потсетат на „pycките шубари“, и двата се евтини и многу вкусни, но овој се разликува од шубарите: не се лепи како сендвич и наместо крем од млеко се користи шлаг и во средината од секоја купа се става парче банана.
![]()
![]()
![]()
![]()
Вакви колачи многу одамна имав пробано во некоја од нашите слаткарници и толку многу ми се допаднаа што оттогаш ми се останати во сеќавање. После долги години повторно го пробав колачов кај пријателка и ја убедував да ми ја каже слаткарницата од која го купила, наспроти нејзиното тврдење дека таа ги направила.
![]()
![]()
![]()
![]()
Го запишав рецептот иако сè уште со неверување дека колачите се домашни, но се осмелив и сама ги приготвив по повод роденден. Сите што ги пробаа беа воодушевени и оттогаш ги имам направена уште безброј пати. Еве што е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 јајца, 200 г шеќер, 1 прстофат сол, 125 мл растително масло, 125 мл млеко, 160 г брашно, 3 супени лажици какао во прав, 10 г прашок за печиво (1 кесичка), 1 кесичка ванилин шеќер (10 г). ЗА КРЕМ: 400 мл слатка павлака 33%, 50-80 г шеќер во прав по вкус, ванилин шеќер и банани по потреба. За декорација: топено чоколадо и сечкани фстаци/ореви/лешници
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во длабок сад за матење скршете 4 јајца, додајрте прстофат сол и 200 г шеќер, па пенасто изматете со миксер додека шеќерот да се растопи и јајцата да згуснат и осветлат како крем. Во тенок млаз додајте по 125 мл масло и млеко додека непрекинато матите со миксерот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во изедначените течни состојки започнете постепено да ги додавате сувите, претходно просеани: 160 г брашно, 3 супени лажици какао во прав, 10 г прашок за печиво и 10 г ванилин шеќер. Мешавината од суви состојки најдобро е да ја додавате постепено, додека матите со миксерот.






На крај треба да добиете убава, пенливо-густа полутечна смеса. Излејте ја во плех 38х28 см обложен со хартија и печете во претходно загреана рерна на 180 степени околу 20-25 минути. Печениот бисквит оставете да се подизлади, па отстранете ја хартијата. Додека се лади бисквитот пригответе го кремот:

![]()
![]()
![]()
![]()

Сите потребни состојки ставете ги во длабок сад и пенасто изматете со миксер додека да добиете шлаг.

Со модла или чаша сечете кругови од бисквитот, а остатокот што ќе остане изрендајте го за да добиете трошки. Неколку банани излупете и исечете тркалца со широчина од приближно 1 см.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во средината од секое тркалце-колач ставете една лажичка крем, а врз него парче банана.

Околу заокружете со шлаг, а со помош на лажица или нож направете купола, а не заборавајте да ги премачкате и страните. Одозгора наросете трошки и со раката поминете за да се залепат добро за шлагот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Вака подготвените колачи оставете ги малку во фрижидер да се стегнат, а потоа декорирајте ги со топено чоколадо, а одозгора наросете малку сечкани фстаци, лешници или ореви, по желба. Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.































