Ако сакате да си се почастите со вкусен десерт, во тој случај овие колачиња се идеални за вас. Може да ги јадете додека сте на диета и да ослабете без никаков проблем. Колку повеќе ги јадете, толку повеќе слабеете, како што би рекла мајка ми.
Таа вели дека доста заситуваат и едноставно ги обожава. Потоа со часови нема да ви се јаде ништо друго, а потребни ви се само неколку едноставни состојки. Без печење и без шеќер, еве што ви е потребно за да ги направите:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 85 г бадеми, 85 г индиски ореви, 85 г сончогледови семки, 85 г кикирики, 1/2 лажичка мелено мускантно оревче, 70 г природен мед, малку масло за подмачкување, 85 г бело чоколадо.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: бадемите запржете ги во нелеплива тава, без масло на тивок оган. Додајте ги индиските ореви, сончогледовите семки и кикириките кои треба да бидат излупени. Со повремено мешање, пржете додека да се затоплат и започнат да го испуштаат својот убав мирис.

![]()
![]()
![]()
![]()
Додека се уште топли, тргнете ги од рингла и ставете ги во блендер. Изблендирајте додека да не останат цели парчиња од јатките. Доколку во блендерот ви собира помалку и блендирањето оди тешко, смесата може да ја поделите на два или три делови и постепено да ги изблендирате сите.

![]()
![]()
![]()
![]()
Мелените јатки префрлете ги во подлабок сад и соединете ги со меленото мускантно оревче и медот кој треба лесно да се разлева. Започнете убаво да ја мешате смесата додека да се инкорпорираат состојките и да почне да се соединува.





Во еден подлабок сад (може да користите огноотпорен) премачкајте го со малку масло и излејте ја смесата, па добро зацврстете ја одозгора со шпатула, а можете и со дното на обична чаша за убаво да се стегне. Тргнете ја смесата настрана или ставете ја во фрижидер за убаво да се стегне.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во меѓувреме белото чоколадо искршете го на помали парчиња и намастете го со 1-2 лажици масло. Стопете го чоколадото на пареа додека стане течно, а потоа глазурата излејте ја врз кората. Ставете во фрижидер убаво да се стегне неколку часа.

![]()
![]()
![]()
![]()
По изминатото време, внимателно извадете го колачот од садот, за да не ви се скрши и послужете со сечење на помали парчиња. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
![]()
![]()
![]()
![]()































