Секогаш кога немам многу време, ја подготвувам оваа пита за ручек. Заситна е и многу е вкусна. Кога и да им ја послужам на гостите тие ме опсипуваат со комлименти и мислат дека сум ја правела од домашни кори. Преливот е фантастичен и всушност тој ја прави целата магија. Едноставно, лесно и брзо, запишете си го овој рецепт. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со една иста шолја од 150 мл или приближно): 500 г готови кори за пита, 2 шолји млеко, 1/2 кесичка сув квасец (5 г или една мала лажичка), 1 мала лажичка шеќер, 3 јајца, 2 шолји газирана вода, 2 шолји масло, сол по вкус, 500 г сирење, 10 супени лажици брашно
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Загрејте две шолји млеко колку да се замлачи, но не смее да биде врело. Во еден подлабок сад прелијте половина кесичка сув квасец со млако млеко и додајте една мала лажичка шеќер. Добро промешајте за да се растопат состојките, па оставете на топло место 10-тина минути да се активира квасецот.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во друг подлабок сад скршете три јајца и изматете ги со жица маталка. Додајте две шолји газирана вода и две шолји масло за готвење. Посолете со половина мала лажичка сол, па повторно промешајте за да се изедначат состојките.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во оваа смеса додајте го и активираниот квасец. Имајте во предвид дека почнувајќи од јајцата, па сè до газираната вода и маслото, сите состојки треба да бодат на собна температура за да не се спречи ферментацијата на квасецот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во оваа течна смеса започнете да додавате десет супени лажици брашно со постојано мешање. Потребно е брашното добро да се изедначи и да се впие во течноста, а смесата да нема грутчиња.






Смесата е готова, па отворете ги корите врз работната површина. Одвојте една кора, па премачкјате ја преку целата површина со приготвената смеса. Преклопете ја со втора кора, па и неа премачкајте исто како и првата. Истото сторете го и со третата кора.

![]()
![]()
![]()
![]()

Откако ќе ја премачкате и втората кора, на едниот крај (подолгиот) нанесете го филот, во овој случај свежо сирење, па започнете го виткањето: подвиткајте ги малку двата краја за да не истекува филот, па заролајте ја кората во ролат.

![]()
![]()
![]()
![]()
Постапката повторете ја и со останатите кори, па би требало да добиете четири ролати. Затоа, уште на почетокот пребројте ги корите и поделете ги на 4 купчиња од по три или четири кори, а соодветно на тоа и филот поделете го на четири дела.

![]()
![]()
![]()
![]()
Плех со средна величина намастете го со масло и наредете ги подготвените ролати. Одозгора истурете го остатокот од смесата. Рерната загрејте ја 150 степени, па ставете ја питата во топлата рерна 10 минути. Потоа покачете на 180 степени и печете додека убаво да зарумени. Деталите погледнете ги ОВДЕ.











