Ова е еден проверен рецепт за брз колач со ореви кој секојпат успева и секогаш излегува со одличен вкус. Се приготвува со состојки кои речиси секој ги има дома, а самата постапка е многу брза и лесна. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со чаша од 200 мл): 2 чаши брашно (250 г), 1 мала лажичка прашок за печиво (1/2 кесичка или 5 г), 2 јајца, 1 чаша гриз (140 г), 10 г ванилин шеќер (1 кесичка), 1/2 или 1 чаша шеќер (100 или 200 г шеќер по вкус), 1/2 чаша масло (100 мл), 2 чаши јогурт (400 мл), 1 чаша мелени ореви. ЗА ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА: 150 г чоколадо и 2 супени лажици масло
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад скршете две јајца, па пенасто изматете ги со миксер. Потоа постепено додајте 10 г ванилин шеќер и додека непрекинато матите со миксерот на неколку наврати додајте го шеќерот (количина по ваш вкус).

![]()
![]()
![]()
![]()

Јајцата треба да се матат 8-10 минути додека шеќерот целосно да се растопи а смесата да осветли и да згусне како крем. Потоа во тенок млаз додајте го маслото (100 мл) и две чаши кефир или јогурт (400 мл). Матете додека смесата да се изедначи.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа на ред се сувите состојки. Додајте две чаши просеано брашно помешано со една мала лажичка прашок за печиво. Најпрво состојките промешајте ги со жица маталка или со шпатула, а потоа продолжете го миксањето со миксер.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во смесата додајте го и гризот (1 чаша). Матете неколку минути додека сите состојки да се изедначат во една густа, мазна и хомогена смеса. Најпосле додајте една полна чаша мелени ореви и уште еднаш промешајте со лажица или шпатула додека да се изедначи.





Приготвената смеса истресете ја во калап со флексибилен обрач 24 см, претходно намастен и набрашнет или обложен со хартија за печење. Тестото рамномерно распоредете го и израмнете, а калапот неколкупати потчукнете го за да излезат евентуалните воздушни меурчиња.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете да се пече во добро загреана рерна на 180 минути околу 30-40 минути, но најдобро е да проверите со чепкалка (ако излезе сува, значи дека е добро печен колачот). Потоа оставете го да се лади, а за тоа време пригответе ја глазурата.

![]()
![]()
![]()
![]()

Чоколадото искршете го на коцки, додајте две супени лажици масло и растопете го на пареа или во микробранова печка. Глазурата прелијте ја врз колачот, почекајте малку да се олади и стегне, па сечете и послужете. Деталите можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































