Една од омилените баклави е таканаречената „ладн баклава“ која има совршена комбинација од млеко, какао и ореви или ф‘стаци. Секој што ја пробал побарал и второ парче.
Според истиот рецепт можете да направите и „бела баклава“, само наместо ореви користете лупени лешници и кокос. Млечниот сируп ја прави совршена. За вас го одбравме најлесниот рецепт. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 мл млеко, 2,5 шолја шеќер (шолја од 180 г), 1 лимон, 250 г путер, 400 г ореви, 450 г готови тенки кори за баклава, какао за наросување (по желба може да користите нестле, несквик, краш експрес и слично засладено какао или незасладено органско какао во прав. Некои користат чоколадо во прав).
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Со голем нож исечкајте ги оревите врз даска за сечење, но не премногу ситно. Може да користите и блендер. Потоа пригответе го преливот: во едно тенџере ставете го млекото и додајте го шеќерот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете на оган да се загрева, па од моментот на зовривање оставете да врие 3 минути со повремено промешување, па тргнете од оган и оставете да се олади. Врз топлата баклава се прелива кога целосно ќе се олади сирупот.
![]()
![]()
![]()
![]()

Путерот ставете го во друго помало тенџере и додајте еден лимон исечен на тркалца (извадете ги семките и претходно истретирајте ја кората во раствпр со оцет или сода бикарбона). Ставете да се растопи на тивок оган или во микробранова печка.
![]()
![]()
![]()
![]()
Корите отворете ги на работна површина и преполовете ги одеднаш на половина (според величината на плехот во кој ќе ја печете баклавата. Големината на листовите треба приближно да одговараат на плехот, но може и дополнително да ги коригирате).





Плехот за печење (средна величина) намастете го на дното и страните со растопениот путер. Постапвете еден лист на дното, па и него намастете го со путерот (најчесно и најдобро е да користите силиконска кујнска четка за мачкање).

![]()
![]()
![]()
![]()
На овој начин наредете седум кори една преку друга. И седмата кора убаво премачкјате ја со растопениот путер, па врз неа рамномерно распоредете половина од оревите. Со рака поминете преку површината за да се изедначат.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа продолжете ја постапката на редење, па наредете уште шест (или седум) листови, секој лист посебно премачкан со растопен путер. Потоа наросете ги преостанатите ореви и рамномерно распоредете ги.

![]()
![]()
![]()
![]()
Врз оревите повторно наредете уште 6-7 (преостанатите) кори, секоја посебно премачкана со растопен путер. Ако ви е полесно, уште на самиот почеток поделете ги корите на три делови. Кај мене во првиот слој имаше 7 листови, а во следните два слоја по шест.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа баклавата исечете ја на коцки и одозгора прелијте ја со преостанатиот путер. Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 150 степени 40 минути, а потоа намалете на 100 степени и печете уште 20 минути.

Печената баклава додека е топла полека прелијте ја со изладениот млечен прелив и оставете да се впие и олади. Потоа одозгора декорирајте со какао/чоколадо во прав. Деталите погледнете ги во видеото ОВДЕ.












