Кога ќе помислам на некој убав десерт, овој рецепт веднаш ми доаѓа во мислите. Толку е вкусно, има вкус на сладолед и си го правам редовно. Состојките лесно се памтат, така што нема да ви треба ливче за да си го запишете рецептот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Базата се бисквити/пишкоти, а кремот се прави со маскарпоне. Потоа уште неколку лажици вода, какао и малку кафе, па добивате совршена фантазија на трпезата. Без печење, aлал да ви е ако издржите додека се лади во фрижидер, јас не ycпеав. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 13 долги бисквити (пишкоти), 1 голема лажица инстант кафе, 300 мл топла вода, 150 мл блага павлака (хопла за колачи и торти), 1 кесичка ванилин шеќер, 200 г маскарпоне, уште малку какао за наросување.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: во една чаша или подлабок сад ставете 1 лажичка инстант кафе (нескафе) и прелијте со 300 мл врела, зовриена вода. Измешајте со лажица и оставете настрана да се олади. Во друг сад ставете ја благата павлака и изматете ја пенасто со миксер.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе почне да згуснува додајте 1 кесичка ванилин шеќер и продолжете да миксате додека постепено ја зголемувате јаичината на миксерот. Во кремастата смеса која треба да има густа конзистентност постепено започнете да го додавате маскарпонето додека да го потрошите целото.

![]()
![]()
![]()
![]()
Додавајте лажица по лажица и матете истовремено со миксерот до соединување во фин, едноличен крем кој нема да се разликува на одделни места дека се прави од 2 еазлични состојки. Тортата може да ја правите со бисквити или пишкоти, иако оригиналниот рецепт е со пишкоти.





Во длабока молда, правоаголна со димензии 28х11 см започнете да ги редите пишкотите кои претходно треба да ги натопувате во изладеното кафе. Со овие димензии на садот, кај мене собира по 3 пишкоти во 1 ред, на двапати. Може да користите сличен сад со приближно исти димензии, нема да го промени вкусот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Врз првиот ред пишкоти се реди 2-3 супени лажици од белиот крем и добро се измазнува со шпатула додека да се покријат пишкотите. Одозгора продолжувате со редење на втор ред од натопените пишкоти и на крајот повторно премачкувате со вторта половина од шлагот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Наросете го колачот со какао за помалку горчив вкус и ставете во фрижидер да се стегне најмалку 2 часа. Тортата се послужува на тенки парчиња. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

![]()
![]()
![]()
![]()











