Лесно и брзо направете похувано бело месо полнето со шунка и кашкавал, исто како да го приготвиле во најелитните ресторано. Отсега само вака ќе го похувате месото, а нема да биде ниту суво ниту безвкусно, ако покрај вообичаениот пох му додадете уште две состојки. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: пилешко бело месо – филе, шунка исечена на тенки листови, чедар кашкавал, 2 јајца, брашно и презла. Количините се произволни и зависат од количината на месото што ќе го приготвувате. Исто така, месото можете да го зачинувате по вкус. Во овој рецепт Дани го презентира најдобриот начин на похување:
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Пилешкото филе потребно е да го исечете на тенки ленти, како шницли. Ако месото е подебело, тогаш сечете го надолжно на две или три ленти. Потребно е да имате парен број на ленти месо.

Бидејќи месото е доста тенко, нема потреба да го зачинувате, бидејќи ќе ја прими солта од шунката и кашкавалот, но доколку сакате, можете да го зачините месото по желба.
![]()
![]()
![]()
![]()
Врз секој стек наредете тенко исечен чедар кашкавал (или каков имате) и по два тенки круга шунка, превиткани на половина за да се покрие кашкавалот. Врз шунката повторно наредете тенки листови кашкавал.

![]()
![]()
![]()
![]()

Најпосле поклопете со уште едно тенко парче бело месо. Значи „сендвичот“ за похување се реди по овој распоред: тенка филета бело месо, кашкавал, двојна шунка, кашкавал и филета. Во брашното за похување додајте малку сол и мелен црн пипер, па промешајте.

![]()
![]()
![]()
![]()

Секој „сендвич“ добро обложете го со брашното од двете страни. Потоа пригответе два сада: во едниот изматете две јајца, а во вториот ставете лебни трошки/презла. „сендвичите“ од пилешки филети по тој редослед похувајте ги: во јајца, па во презла.






Откако ќе го завршите похувањето, на оган ставете нелеплива или грил тава и во неа загрејте малку масло на умерена температура (на 3). Спушјате ги похуваните филети во загреаното масло и пржете ги по неколку минути од двете страни додека убаво да заруменат.

![]()
![]()
![]()
![]()
Послужете ги топли со пржени или печени компири, а совршено би одговарал и тартар сос. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































