Нема кој не ја прави кога доаѓаат посните или мрсните слави и празници, а може да се прави во повеќе варијанти. Сега сите ја прават оваа верзија особено кога повеќето производи се поскапени, а покрај тоа се прави без миксер, без рерна, готова за 20 минути. Во продолжение прочитајте уште 2 рецепти за посна бајадера:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 9 лажици вода, 200 г шеќер, 150 г мелени ореви, бадеми или лешници, 250 г мелени бисквити, 170 г путер, 100 г чоколадо за готвење. ЗА ГЛАЗУРА: 100 г чоколадо за готвење, малку масло.

ПОСТАПКА: во едно тенџере ставете вода и шеќер на тивок оган додека шеќерот целосно да се растопи. Додајте го путерот, тргнете го садот од оган и мешајте додека и тој да се растопи. Кога путерот целосно ќе се растопи, додајте ги оревите и бисквитите, па мешајте додека да добиете густа изедначена смеса.
![]()
![]()
![]()
![]()
Добиената смеса поделете ја на два еднакви делови. Чоколадото растопете го на пареа и додајте го во едната половина од смесата. Во вториот дел додајте малку екстракт од рум, доколку сакате.

![]()
![]()
![]()
![]()
На тацна за послужување ставете масна хартија, па нанесете го првиот дел од смесата (со чоколадото) и со помош на рацете обликувајте правоаголна форма. Горниот дел и аглите измазнете ги со нож.
![]()
![]()
![]()
![]()
Врз првиот слој, на ист начин нанесете ја и втората смеса, па исто така израмнете ја. Доколку сакате, можете бајадерата да ја формирате со три слоја: половина од темниот – светлиот – втора половина од темниот слој.

![]()
![]()
![]()
![]()
Остатокот од чоколадото растопете го на пареа, во него додајте малку масло и прелијте го одозгора. Бајадерата оставете ја во фрижидер да се стегне, па следниот ден исечете ја на коцки или штангли, со големина по ваша желба. Прочитајте го и рецептот за посната лешник бајадера:




(втор рецепт) Посна ЛЕШНИК БАЈАДЕРА – повкусна од оригиналната. Фото и рецепт: Марина Спасојевиќ. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г шеќер, 150 мл вода, 200 г мелени бисквити/посни, 150 г мелени лешници, 250 г посен маргарин/путер за мрсна, 100 г чоколадо, 1 лажица арома рум.

![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА ГЛАЗУРА: 100 г чоколадо, 3 лажици масло, малку маргарин/путер. ПОСТАПКА: во еден сад ставете шеќер и вода, загрејте, па кога ќе проврие варете уште 4-5 минути. Шеќерниот сируп би требало да има густина на мед. Тргнете го садот од рингла, па ставете цел маргарин или путер исечен на листови и мешајте додека целосно да се растопи.
![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте ги мелените бисквити и мелените лешници додека сирупот е уште врел. Изедначете ја смесата (ако е премногу густа, додајте 1-2 мали лажички врела вода и промешајте). Смесата поделете ја на два еднакви дела, па во едната половина додајте чоколадо и лажица рум.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во помал калап 16х26 см обложен со хартија за печење, ставете го чоколадниот слој. Израмнете, па одозгора распоредете ја светлата смеса. Убаво израмнете и оставете бајадерата добро да се олади. За глазура: на тивок оган или на пареа растопете го чоколадото со малку масло и путер, па прелијте преку изладената бајадера. Почекајте глазурата целосно да се стегне, па со остар нож сечете на помали штангли. Фото и рецепт: Марина Спасојевиќ

(трет рецепт) Бајадера од кикирики, преубава, посна, лесна за правење и многу вкусна. Фото и рецепт: Драган Страшеноски Рецептот за оваа прекрасна бајадера го објави нашиот драг пријател, почитуваниот Драган Страшеноски, во групата НМД рецепти.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ОСНОВА: 750 г посни бисквити, 500 г несолени печени кикиритки, 450 г шеќер, 300 мл вода, 2 ванилин шеќер, 250 г маргарин кристал. ЗА ГЛАЗУРА: 200 г посна чоколада за готвење, 100 г маргарин кристал, 2 супени лажици масло, 200 г карамел гел (онаа за трилече).
ПОСТАПКА: водата, шеќерот и ванилиниот шеќер да зовријат. Се додава маргаринот да се растопи и потоа се додаваат мелените бисквити и мелените кикирики. Се меси добро и се расплескува во калап. За глазура: сите состојки на оган да се стопат и да се соединат. Потоа се прелива бајадерата и се става на ладење. Откако ќе се олади, се јаде со уживанција. Фото и рецепт: Драган Страшеноски
































