Тесто за мекици што не впива масло додека се пржат

Потребни состојки:

1 јајце

½ чаша кисела павлака (100 г)

1 чаша топла вода (200 мл)

1 прашок за печиво

Малку сол

Брашно по потреба (тестото треба да биде меко како за пица)

Постапка:

Сите состојки се мешаат во еден сад и се додава постепено брашно и се замесува меко тесто како за кори од пита или за пица.

Тестото се развлекува со оклагија во кора со дебелина од прст, па се сече на правоаголници, а потоа се пржат во врело масло.

За време на пржењето тие пораснуваат а во нивната внатрешност останува празен простор во кој можете да ставите павлака, мајонез, ајвар или едноставно да направите сендвич со кашкавал, салама или што и да имате дома.

loading...

Овие мекици воопшто не се масни и не впиваат во себе маснотија.