loading...

Невестинска торта/свадбарска алва/бабино благо – 4,3,2,1-едноставен колач

Фото и рецепт: Благица Горгиева

Фото: Драгица Манева

Невестинската торта ја правеле порано еден ден после свадбата. Ова е најстариот свадбарски македонски рецепт.

Потребни состојки:

1 чаша масло

2 чаши гриз

3 чаши шеќер

4 чаши вода

*се користи иста чаша за мерка

Постапка:

Се пропржува гризот со маслото, а на страна се вари шербетот.

Во пржениот гриз постепено се додава шербетот со постојано мешање.

loading...

Смесата се излева во малку намастена тепсија или се прават форми во калап (со задната страна од цедилката за лимон).

Фото и рецепт: Благица Горгиева

Фото: Драгица Манева

loading...