Најмекиот, кремаст колач со праски и павлака

Потребни состојки:

600 г праски

4 јајца

200 г шеќер

1 ванилин шеќер

6 лажици масло

9 лажици врела вода

250 г брашно

1 прашок за печиво

600 мл млеко

2 кесички пудинг од ванила (или слатка павлака)

200 г шеќер

200 г путер/маргарин

1 лимон

200 г кисела павлака

Постапка:

Вклучете ја рерната на 180 степени, тепсија со средна величина намастете ја и поросете ја со брашно. Праските измијте ги и исечкајте ги.

Изматете ги жолчките со шеќер и ванила. Измешајте го маслото и врелата вода па додадете брашно и прашок за печиво. Посебно изматете ги белките па лесно измешајте со претходната смеса.

Излејте во тепсијата, израмнете па наросете со исечкани праски. Печете додека да порумени, околу 30-40 минути.

500 мл млеко зовријте со шеќер, во 100 мл измешајте пудинг па згответе. Изрендајте кора од лимон и оставете да се изладат кората и филот.
Во пудингот додадете го изматениот путер и павлаката. Соединете.

Премачкајте преку колачот и оставете до следниот ден да отстои. Украсете по желба и послужете.

Видео: