Фото и рецепт: Ева Моштановска

Потребни состојки:

800 г брашно

1 квасец

1 мал филџан масло

1 лажичка сол или по вкус

Млака вода за замесување

125 г маргарин или путер (половина од 250 г)

Фил: блитва и сирење или по вкус

За премачкување одозгора:

3 јајца

250 мл јогурт

Постапка:

Погача полжав, брз зелник како сакате 🙂 превкусно и лесно за правење.

800 г брашно, квасец, еден филџан масло (од најмалите), сол и млака вода за замесување. Се меси меко тесто кое се остава 20 минути да надојде.

Потоа се сучи правоаголна кора која се премачкува со половина маргарин и се става фил по желба (јас ставив блитва и сирење).

Се витка прво како ролат а потоа како полжав се става во тавче (бр.32 е моето).

Се остава уште 15-ина минути пред печење да нарасне, се засекува и се потура со изматени јајца и јогурт. Се пече 30 минути на 180°

Фото и рецепт: Ева Моштановска

Адри Тралала: “Фантастично излезе, толку е мека што едвај ја извадив од тавата.”