Ја ставате лубеницата во фрижидер? Не сте свесни каква грешка правите!

Неодамнешното истражување кое го спроведе Американското Министерство за Земјоделие покажува дека сите ние кои лубеницата пред консумирање ја ставаме во фрижидер – грешиме!

Имено, како што велат експертите, лубеницата треба да се чува на собна температура за да ги задржи сите хранливи состојки со кои обилува. Кога е ладна, лубеницата ги губи поголемиот број витамини и минерали.

Уште една работа која научниците ја откриле е таа дека плодот продолжува да произведува витамини и хранливи материи и откако е набран, но повторно – само доколку е на собна температура. Кога ќе ја ставиме лубеницата во фрижидер, тој процес значитено се успорува.

Во склоп на истражувањето научниците оставиле лубеници на 21, 12 и 5 степени, па откриле дека оние кои биле чувани на 21 степен имале 40% повеќе ликопен и од 50 до 139% повеќе бета каротен.

Факт е дека намирниците ги губат хранливите својства кога се чуваат во фрижидер.

-Секоја намирница во фрижидер ги губи здравите материи. Затоа лубениците треба да се купуваат во количина која можете да ја изедете веднаш, а не да ја складирате за неколку дена. Ако сепак ви остане, најдобро е да и ги извадите семките, да ја изблендате и замрзнете, па да ја оставите како смрзнат сок за во есен и зима која нема.

Секогаш, а ова ваши за секое овошје, најголемиот бенефит е доколку се консумира веднаш, или ако нерасечено се замрзне. Најмногу хранливи материи губи доколку плодот е исечен и оставен во фрижидер.

А лубеницата е една од најдобрите работи со кои можете да се почастите летно време, бидејќи се состои од 90% вода, па ќе бидете хидрирани и освежени. Поради ова нејзино својство е идеална за диети, а полна е со хранливи материи како витамин Ц и А, бетакаротен, ликопен, железо, цинк и многу други минерали.