Домашни банички – корисни трикови за сите домакинки

Потребни состојки:

360 г брашно

180 мл млеко

1 јајце

8 г прашок за печиво

50 мл масло

1/2 чајна лажичка сол

За наросување:

150 г густин

50 г брашно

Постапка:

Брашното и прашокот за печиво измешајте ги и додадете сол. Направете дупка во средината па во неа ставете јајце и со прстите разматете го.

Излејте млако млеко и масло па замесете меко тесто 5-7 минути да биде еластично и да не се лепи без додавање на брашно.

Во еден сад наросете многу малку брашно и ставете го тестото, покријте го со проѕирна фолија и оставете да одмора 30 минути.

Брашното и густинот спојте ги и добро промешајте. Тестото поделете го на 6 топки, секоја е тешка 108 г. Покријте со пластична фолија и оставете 5-7 минути да одмора.

Врз работната површина наросете една лажица од смесата со брашно и густин, ставете една топка, наросете и врз неа наросете со густин па со оклагија направете кора околу 20см.

Ставете ја првата, добро наросете со густин, па следната и врз неа обилно наросете. Со оклагијата без проблем ќе исукате кора. Продолжете со сукало.

Можете да ставате по две или три. Полесно се сукаат кога се повеќе.

Постапката иде брзо и без пукање.

Со четка исчистете го густинот од кората и истресете го.