Дијабетичарите почнаа да го пијат секој ден: Чај кој го регулира шеќерот, килажата и уште 10 болести

Листот од смоква одамна е познат по своите лековити својства – лекува бронхитис, брадавици, цироза на црн дроб, висок притисок, кожни проблеми и чирови. Но, новост е дека листот од смоква е исклучително добар и за дијабетес. Обично се користи сок од листот од смоква, кој се консумира веднаш по станување, со појадокот.

Но може да се свари и да се пие како чај…

Научниците веруваат дека на овој начин може да се лекуваат и злокобните болести.

За повеќето болести постои природна замена за лек, а повеќето од нив се кријат во нашата градина.

Овојпат ќе се позанимаваме со лековитите својства на листот од смоква, за кој е познато дека изобилува со минерали, витамини, влакна и антиоксиданти, кои можат да го подобрат целокупното здравје.

Листот од смоква има антиканцерогени и антидијабетични својства за регулирање на инсулинот и холестеролот во крвта, спречуваат дијабетес и ја намалуваат инсулинската резистенција. На луѓето кои веќе заболеле од дијабетес им се советува да пијат чај од смоква, бидејќи некои научници веруваат дека на овој начин би можеле дури и целосно да се излекуваат.

Исто така, листот од смоква е добар и за регулирање на новото на триглицериди, односно мастите во телото. Триглицеридите се клучни за нормално функционирање на голем број органи во телото, но ако се складиштат во ткивата, може да предизвикаат сериозни здравствени проблеми – зголемен ризик од срцеви заболувања и дебелина. Со помош на лист од смоква можете да спречите дури и појава на чиреви – потребно е само да соџвакате по еден лист секое утро. Оваа навика ќе ви помогне да ја регулирате телесната тежина.

Следете ги инструкциите за приготвување на чај од лист од смоква кој ќе ви помогне да го регулирате крвниот притисок, да спречите кардиоваскуларни болести и рак.

Состојки: неколку листови од смоква и вода.

Две чајни лажички сува билка (лист од смоква) прелијте со 200 мл врела вода. Покријте и оставете 10-15 минути. Потоа процедете. Пијте го секое утро, по една шолја со појадокот.